Moi Drodzy przedstawiamy Wam 12 faktów na temat cynamonu, dlaczego warto go spożywać i jak odróżnić cynamon leczniczy od powszechnie dostępnej w sklepach trującej, chińskiej podróbki.
FAKTY na temat cynamonu:
- Jest bardzo silnym przeciwutleniacz – utlenia wolne rodniki, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
- Wspomaga mózg – cynamon wyraźnie zwiększa zdolności zapamiętywania oraz uczenia się, poprzez pobudzenie produkcji białek CREB.
- Działa przeciw zapalnie – zmniejsza bóle, np. stawowe.
- Reguluje poziom cukru we krwi – spowalnia rozkład i wchłanianie węglowodanów.
- Zespół Jelita Drażliwego (IBS) – spożywanie cynamonu zmniejsza nieprzyjemne odczucia związane z IBS, zwłaszcza wzdęcia. Czyni to poprzez zabijanie szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym oraz reguluję pracę żołądka (zwiększa ilość soków trawiennych).
- Wspomaganie leczenia nowotworów – niektóre badania nad cynamonem wskazały, że może on wspomagać leczenie nowotworu żołądka, jelita grubego oraz czerniaka.
- Nadciśnienie – cynamon ma wpływ na gęstość krwi (rozrzedza krew), dzięki czemu odciąża serce i zmniejsza cieśninie krwi.
- Wspomaga odchudzanie – reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi.
- Działa przeciwbakteryjnie – cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii Salmonella typhimurium i Escherichia coli.
- Regeneruje paznokcie, włosy oraz skórę.
- Naturalny suplement odżywczy – jedna łyżeczka (4-5 gram) cynamonu zawiera około: 0.33 mg. (16% DV) manganu, 0,76 mg. (4% DV) żelaza, 24,56 mg (2% DV) wapnia.
- Antydepresant – przeciwdepresyjnie oraz przeciwlękowo.
Powyższe fakty dotyczą tylko „dobrego” cynamonu. Zły cynamon może szkodzić! Kumaryny zawarte w cynamonie mogą uszkadzać wątrobę. Chiński cynamon – cynamon cassia (Cinnamomum cassia) może zawierać nawet 5% kumaryn, dla porównania cynamon oryginalny – Cynamon Cejloński (Cinnamomum verum) zawiera jedynie 0,04% kumaryn).
Niestety na sklepowych półkach dostaniecie najczęściej cynamon chiński, którego nie polecam stosować często. Jeżeli producent sprzedaje cynamon cejloński zazwyczaj będzie się tym “chwali”, ponieważ musi uargumentować wyższą cenę.
Sproszkowany cynamon szybko traci swoje lecznicze właściwość, po 6 miesiącach może być już całkiem bezwartościowy, dlatego należy używać laski/gałązki cynamonu.
Jak odróżnić szkodliwą podróbkę od zdrowego, prawdziwego cynamonu ?
Cynamon Cejloński – oryginalny | Cynamon Cassia – chiński |
|
|

Cynamon można dodawać praktycznie do wszystkiego: wypieków, herbat, kawy ciast, zup, sałatek owocowych, szejków, lodów, płatków owsianych, mięs, etc. Każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Stosowanie – Cynamon Cejloński:
Należy nie przekraczać dziennej dawki spożycia na poziomie 6 gram (około 1,2 łyżeczki). Dawka lecznicza wynosi od 1 do 2,5 grama dziennie (1/4 – ½ łyżeczki od herbaty). Należy pamiętać, że każdy człowiek jest inny, mamy różną wchłanialność, tolerancję oraz wagę ciała, dlatego indywidualnie musimy dobrać dobrą na dla nas dawkę tej cudownej przyprawy.
Cynamon sam w sobie ma wysoką biodostępność, dlatego nie jest konieczne łączenie go z innymi substancjami. Podczas przeziębienia synergiczne działanie można uzyskać łącząc go z goździkiem lub imbirem.
Podsumowując lecznicze właściwości cynamonu, nie ma co się dziwić dlaczego cynamon trafił na listę toksycznych substancji naturalnych UE, póki co UE zakazała dodawania cynamonu do wypieków, ponieważ jeszcze bylibyśmy zdrowsi i mądrzejsi, a to już im nie jest na rękę 😉
Listę substancji naturalnych uznanych przez UE za „toksyczne”, które mogą być wkrótce zakazane znajdziecie tutaj: http://www.iss.it/binary/natu/cont/EFSACompendiumofBotanicals.pdf
Na liście „toksycznych” substancji UE są m.in.: Gorzknik kanadyjski, Hyzop, Oregano, Orzech włoski, Lawenda, Liść laurowy, Serdecznik, Pieprz, Męta, Rabarbar, Migdał Gorzki, Mniszek Lekarski, Pietruszka, Granat, Len, Rozmaryn, Szczaw, Szałwia, Czarny bez, Imbir 🙁
Szczegółowe zawartość substancji w cynamonie Cejlońskim:
Źródło:
http://www.iss.it/binary/natu/cont/EFSACompendiumofBotanicals.pdf
http://www.cinnamonvogue.com/cinnamoncommonuses.html
http://care.diabetesjournals.org/content/26/12/3215.long
http://www.greenmedinfo.com/blog/cinnamon-reduces-blood-pressure-while-balancing-blood-glucose
http://www.thecandidadiet.com/cinnamon-antifungal/
https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=68&tname=foodspice
Cinnamon Offers Health Benefits but Also Carries Serious Risks