Witamina K2, bardzo ważna dla człowieka witamina, którą przemilczano w środowisku medycznym, a lekarze rzadko zalecają jej suplementację. Dodatkowym utrudnieniem jest mała ilość publikacji naukowych oraz zbyt niskie zalecane dzienne dawki spożycia. Mimo wczesnych badań naukowcy dość dobrze poznali zbawienny wpływ witaminy K2 na ludzki organizm i stale prowadzą nowe badania.
13 korzyści płynących z zachowania prawidłowego poziomu wit. K2 w organizmie:
- Zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę (K2 zaleca się dla osób z cukrzycą).
- Wzmocnienie kości.
- Wzmocnienie zębów.
- K2 łączy nadmiar wapnia w krwiobiegu i przekierowuje go do kości i zębów.
- K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (np. zawału, udaru lub zatoru).
- K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia zwapnienia zastawek serca.
- Zapobiega wystąpieniu osteoporozy.
- Skutecznie wspomaga leczenie osteoporozy.
- Zapobiega utracie wapnia z kości podczas ciąży.
- Redukuje wystąpienie nowotworu wątroby.
- Wspomaga leczenie nowotworu wątroby i prostaty.
- Obniża o 63% ryzyko zachorowania na zaawansowanego raka prostaty.
- Wspomaga rozwój dziecka w okresie prenatalnym.
Lista pozytywnego wpływu wit. K2 na człowieka stale się powiększa, ponieważ na bierząco publikuje się na świecie nowe wyniki badań oraz naukowe fakty.
Uwagi:
- Witaminy K1 i K2, to dwie różne witaminy, K1 odpowiada za krzepliwość krwi a K2 odpowiada m.in. za regulację wapnia w organizmie.
- Formy witaminy K2: mk-7 i mk-4 różnią się jedynie czasem połowicznego rozpadu. Forma mk-4 ma krótki okres połowicznego rozpadu, wiec należałoby ja suplementować często, 3-4 razy w ciągu dnia. K2 mk-7 ma te same działania ale dłuższy półokres rozpadu, wiec wystarczy suplementować ją 1 dziennie.
- Witamina K2 rozpuszcza się w tłuszczach, bez tłuszczu w diecie organizm jej nie przyswoi. Analogicznie chude produkty będą zawierać bardzo małe ilości K2.
- Wit. K2 należy łączyć z wit. D3 i wit. A. Więcej na ten temat przeczytasz w poście: Witamina D3 – najważniejsza witamina życia
- Witamina K2 nie wykazuje toksyczności, dlatego bardzo trudno ją przedawkować.
W jakich pokarmach znajdziemy witaminę K2:
- Natto (sfermentowane ziarna soi): 1103,4 mikrogram na 100 gram produktu.
- Wątróbka z gęsi: 370 mikrogram na 100 gram produktu.
- Sery twarde: 76 mcg. na 100g. produ.
- Żółtko jaja: 32 mcg. / 100g. p.
- Udko gęsie: 31 mcg. / 100g. p.
- Łosoś: 0,5 mcg. / 100g. p.
- Mleko: 0,5 mcg. / 100g. p.
Produkty przetwarzane lub produkowane w sposób przemysłowy posiadają znacznie niższą zawartość wit. K2!
Jakie dawki należy suplementować ?
- Najlepiej suplementować się naturalnie, wchłaniając wystarczające ilości wit. K2 z ekologicznej, zdrowej żywności. 🙂 Dzienne zapotrzebowanie organizmu na K2 wynosi około 200 mikrogramów, jest to wartość wit. K2 przyswajanej z pokarmów oraz suplementów. Amerykanie mają 90% niedobór wit. K2, czyli dziennie spożywają tylko 10% zalecanej dawki!
- Rekomenduje się suplementację 100 mcg. witaminy K2 mk-7 dziennie.
- Jeżeli suplementujemy duże dawki wit. D3 zaleca się suplementację K2 mk-7 na poziomie max 200 mcg 2-3 razy na dobę
Jaką witaminę K2 wybrać ?
Na rynku jest wiele firm, które reklamują cudowne właściwości swoich produktów. Niestety około 85% produktów na rynku nie działa! Są to głównie suplementy pozyskiwane syntetycznie, a nie produkowane z naturalnych składników. Amerykańska firma NattoPharma produkuje wit. K2 mk-7 z Natto (sfermentowanych ziaren soi) i udostępnia odpłatnie swoją witaminę oraz opatentowaną technologię innym producentom. Producenci oferujący ich witaminę, będą posiadać na opakowaniu logo certyfikatu, np. MenaQ7. Warto sprawdzać co kupujemy oraz z czego produkowane są przyjmowane suplementy.
Podsumowując: „witamina K2 jest kluczem do utrzymania silnych kości i czystych tętnic”.
Obejrzyj koniecznie 3 krótkie film dotyczące wit. K2. Gwarantuje Ci, że lepiej zrozumiesz działanie K2 oraz utrwalisz powyższą wiedzę. Serdecznie polecam ! 🙂
Źródło:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179058
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/
http://advances.nutrition.org/content/3/2/182
http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(12)00881-9/abstract
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00198-013-2325-6
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16801507
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18830045
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9076586
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16295569
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17055908
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17055908
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8466530
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400650
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400723
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400723
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1492156
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7895417
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13590849961717
http://www.nattopharma.com/menaq7-vitamin-k2-as-mk-7.html
Ukryte terapie – Jerzy Zięba