12 faktów o cynamonie. Jak odróżnić cynamon leczniczy od toksycznego? Dlaczego UE zakazało stosowania cynamonu w wypiekach!
Przedstawiamy 12 faktów na temat cynamonu, dlaczego warto go spożywać i jak odróżnić cynamon prozdrowotny (cejloński) od powszechnie dostępnego w sklepach zamiennika / chińskiej „podróbki”.
Fakty na temat cynamonu:
- Jest bardzo silnym przeciwutleniacz – utlenia wolne rodniki, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
- Wspomaga mózg – cynamon wyraźnie zwiększa zdolności zapamiętywania oraz uczenia się, poprzez pobudzenie produkcji białek CREB.
- Działa przeciw zapalnie – zmniejsza bóle, np. bóle stawowe.
- Reguluje poziom cukru we krwi – spowalnia rozkład i wchłanianie węglowodanów.
- Zespół Jelita Drażliwego (IBS) – spożywanie cynamonu zmniejsza nieprzyjemne odczucia związane z IBS, zwłaszcza wzdęcia. Czyni to poprzez zabijanie szkodliwych bakterii w przewodzie pokarmowym oraz reguluję pracę żołądka (zwiększa ilość soków trawiennych).
- Wspomaganie leczenia nowotworów – niektóre badania nad cynamonem wskazały, że może on pozytywnie wspomagać terapie leczenie nowotworu żołądka, jelita grubego oraz czerniaka.
- Nadciśnienie – cynamon ma wpływ na gęstość krwi (rozrzedza krew), dzięki czemu odciąża serce i zmniejsza cieśninie krwi.
- Wspomaga odchudzanie – reguluje poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi.
- Działa przeciwbakteryjnie – cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii Salmonella typhimurium i Escherichia coli.
- Regeneruje paznokcie, włosy oraz skórę.
- Naturalny suplement odżywczy – jedna łyżeczka (4-5 gram) cynamonu zawiera około: 0.33 mg. (16% DV) manganu, 0,76 mg. (4% DV) żelaza, 24,56 mg (2% DV) wapnia.
- Antydepresant – posiada właściwości przeciwdepresyjne oraz przeciwlękowe.
Powyższe fakty dotyczą tylko „dobrego” cynamonu. Tani i popularny cynamon może szkodzić w większych ilościach. Kumaryny zawarte w cynamonie mogą uszkadzać wątrobę. Chiński cynamon – cynamon cassia (Cinnamomum cassia) może zawierać nawet 5% kumaryn, dla porównania cynamon oryginalny – Cynamon Cejloński (Cinnamomum verum) zawiera jedynie 0,04% kumaryn).
Niestety na sklepowych półkach dostaniecie najczęściej cynamon chiński, którego nie polecam stosować często. Jeżeli producent sprzedaje cynamon cejloński zazwyczaj będzie się tym “chwali”, ponieważ musi uargumentować wyższą cenę.
Sproszkowany cynamon szybko traci swoje lecznicza właściwość, po 6 miesiącach może stać się bezwartościowy, dlatego warto używać laski/gałązki cynamonu.
Jak odróżnić szkodliwą podróbkę od zdrowego, prawdziwego cynamonu?
Cynamon Cejloński – oryginalny | Cynamon Cassia – chiński |
|
|
Cynamon można dodawać praktycznie do wszystkiego: wypieków, herbat, kawy ciast, zup, sałatek owocowych, szejków, lodów, płatków owsianych, mięs, etc. Każdy znajdzie coś dla siebie 🙂
Stosowanie – Cynamon Cejloński:
Należy nie przekraczać dziennej dawki spożycia na poziomie 6 gram (około 1,2 łyżeczki). Działanie prozdrowotne można już uzyskać przy wartościach od 1 do 2,5 grama dziennie (1/4 – ½ łyżeczki od herbaty). Należy pamiętać, że każdy człowiek jest inny, posiadamy różną tolerancję oraz wagę ciała, dlatego indywidualnie musimy dobrać na dla nas dawkę tej cudownej przyprawy.
Cynamon sam w sobie ma wysoką biodostępność, dlatego nie jest konieczne łączenie go z innymi substancjami. Podczas przeziębienia synergiczne działanie można uzyskać łącząc go z goździkiem lub imbirem zaparzając np. w herbacie.
Szczegółowe zawartość substancji w cynamonie Cejlońskim:
Źródło:
http://www.iss.it/binary/natu/cont/EFSACompendiumofBotanicals.pdf
http://www.cinnamonvogue.com/cinnamoncommonuses.html
http://care.diabetesjournals.org/content/26/12/3215.long
http://www.greenmedinfo.com/blog/cinnamon-reduces-blood-pressure-while-balancing-blood-glucose
http://www.thecandidadiet.com/cinnamon-antifungal/
https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/
http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=68&tname=foodspice
http://www.peoplespharmacy.com/2013/12/30/cinnamon-offers-health-benefits-but-also-carries-serious-risks/