Metoda uzdrawiania jelit dr J. Melera – oczyszczanie i regeneracja jelit w różnych chorobach

30 czerwca 2023
Metoda uzdrawiania jelit dr J. Melera – oczyszczanie i regeneracja jelit w różnych chorobach

Który narząd jest najważniejsza? W naszej opinie, każdy narząd pełni własną specyficzną, określoną rolę. Ale, jelita wpływają na pracę wszystkich narządów ludzkiego organizmu. Od jelit wszystko się zaczyna, ponieważ to one odpowiadają za wchłanianie pokarmów, wydalanie produktów przemiany materii, wydalanie toksyn oraz determinują w dużym stopniu odporność i jest miejscem, gdzie występuje znaczna liczba limfocytów. W jelitach znajdują się drobnoustroje, które tworzą tzw. mikroflorę jelitową, która bierze udział m.in. w procesach układu immunologicznego.

Istotnym faktem, jest to, że „tkanka limfatyczna związana z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego zawiera ponad 70% limfocytów całego organizmu i tworzy skomplikowany system odpornościowy zwany układem GALT (ang. gut associated lymphoid tissue). System GALT składa się ze zorganizowanych kompleksów komórkowych (kępki Peyera i samotne grudki chłonne) oraz rozproszonych komórek zlokalizowanych w blaszce właściwej jelita (limfocyty T i B, makrofagi, komórki dendrytyczne) i w nabłonkach pokrywających kosmki jelitowe (limfocyty śródnabłonkowe).”

Wybitni uczeni od wieków doskonale wiedzieli, że jelita odpowiadają w głównym stopniu za stan naszego zdrowia. Hipokrates mawiał: „Aby lek był pokarmem, a pokarm lekiem”. Chińczycy mawiają: „bez wypróżniania, nie ma śniadania”. Każda choroba ma swój początek w jelitach, dlatego jest to bardzo ważny narząd, o który musimy szczególnie dbać.
Obecna kultura życia oraz przemysłowego żywienia utrudnia prace, a czasem wręcz szkodzi naszym jelitom, powodując „zatkanie” jelit złogami, zespół wrażliwego jelita, zespół nieszczelnego (cieknącego) jelita, itp. Gdy mamy nieszczelne ściany jelita do organizmu przenikają toksyny i metale ciężkie, zamiast być wydalane na zewnątrz, natomiast substancje odżywcze mają trudności w przenikaniu przez jelita do organizmu, w celu odżywienia komórek. W ten oto sposób możemy zacząć cierpieć na takie przypadłości jak: alergie, choroby skóry, choroby serca, syndrom nabrzmiałego brzucha, spadek odporności, nowotwory przewodu pokarmowego, łatwo łapiemy infekcje i stale brakuje energii do życia. Nieszczelne (cieknące) jelita mogą być przyczyną chorób autoimmunologicznych, np. choroba Leśniowskiego-Crohna,
Proces regeneracji oraz uzdrowienia jelit jest 3 stopniowy:
1. Oczyszczanie jelit
2. Uszczelnianie jelit
3. Odbudowa flory bakteryjnej jelit

1. Oczyszczanie jelit
W literaturze popularno-naukowej można znaleźć różne sposoby regeneracji jelit np. mixy soków, koktajli, diety, głodówki, lewatywy czy stosowanie błonnika, np. babki płesznik. Metody te na pewno pomogą, nie zaszkodzą, jednak długoterminowo ich skuteczność zbliżona jest do efektów placebo, w zależności od: ilości oraz jakości stosowanych surowców, regularności przyjmowania i konsekwencji. Jak oczyścić jelita ze złogów skutecznie, usuwając ponad 60%, 70% a nawet 90% zalegających, gnijących złogów z jelit?
Sposób jest całkiem prosty, wymaga tylko pewnego zaangażowania i konsekwencji. Doktor J. Melera domową kurację oczyszczającą opartą o błonnik wielozłożeniowy.
Składniki
• 300 gram – Młodego jęczmienia.
• 150 g – Babki płesznik.
• 100 g – Nasion Chia (szałwia hiszpańska).
• 70 g – Mielonego ostropestu plamistego.
• 30 g – Lnu.
Składniki należy wymieszać dokładnie ze sobą.

Dawkowanie
1,5 (półtora) łyżeczki od herbaty wymieszać ze szklanką ciepłej/letniej wody (około 200 ml), najlepiej spożyć 20-30 min. przed posiłkiem. Należy pić 3 szklanki mxiu dziennie, kuracja trwa 3 miesiące.
Uwagi
W trakcie kuracji należy pić 2 litry wody dziennie (woda musi posiadać przynajmniej 450 mg/l składników mineralnych), do wody można dodawać małą szczyptę soli kłodawskiej.

2. Uszczelnienie jelit
Ścianę jelita m.in. uszkadzają pestycydy (najsilniej Glyphosate), osoby posiadające nietolerancją na gluten lub Celiakia, powinny gluten wyeliminować, ponieważ powoduje on u tych osób uszkodzenia i stany zapalne jelit. Obecna przemysłowa kultura żywienia dostarcza do naszego organizmu nadmierną ilość glutenu i pestycydów, z którymi organizm po czasie przestaje sobie radzić. Po spożyciu pestycydów lub glutenu (w przypadku np. Celiakia), już po 15 minutach, gdy substancje te dotrą do jelit, połączenia komórkowe ulegają zaburzeniu lub rozpadowi i szkodliwe substancje zaczynają przenikać z jelit do organizmu. Komórki jelita regenerują się średnio co 3 dni. Aby uszczelnić jelita należy wyeliminować pestycydy oraz ograniczyć zboża zawierające duże zawartości glutenu.
Uszczelnianie jelit można przyśpieszyć poprzez przeprowadzenie kuracji oczyszczającej przy pomocy miodu gruszkowo–ziołowego według przepisu św. Hildegardy:
Składniki
• 1.5 kg obranych gruszek (ekologicznych)
• 8 łyżek miodu (z polskiej pasieki ekologiczny)
• 100g mieszanki ziołowej złożonej z 35 g korzenia wszewłogi górskiej, 28g korzenia galgantu, 22 g korzenia lukrecji, 15 g cząbru ogrodowego (gotowe mieszkanki do kupienia w Internecie)

Przygotowanie
Odszumować miód czyli podgrzać go cały czas mieszając dopóki nie przestanie tworzyć się piana (resztki wosku i pyłków kwiatowych). Pianę zebrać i wyrzucić. Jak miód jest wysokiej jakości to piany nie będzie w ogóle. Gruszki ugotować, wodę odcedzić, wymieszać na mus. Dodać rozgrzany miód i zioła. Wymieszać i delikatnie zagotować. Przelać do czystych słoiczków, odstawić do góry dnem. Przechowywać w lodówce.
Miód-gruszkowo-ziołowy jemy bez żadnych dodatków (samodzielnie) lub jako smarowidło, np. na chleb orkiszowy.
Kuracja trwa minimum 4 tygodnie.
Dawkowanie
• 1 łyżeczka przed śniadaniem
• 2 łyżeczki przed obiadem
• 3 łyżeczki przed kolacją
Dzieci ten sam schemat, lecz dawki należy zmniejszyć i dostosować do wieku oraz wagi.”
Kuracja św. Hildegardy, pomaga oczyszcić cały organizm łącznie z jelitami.
Więcej informacji na temat miodu gruszkowo-ziołowego znajdziecie w Internecie.

Suplementacja
Berberyna – 400 mg x2-3 dziennie. Berberyna jest alkaloidem, doskonale leczy i reneguje jelita. W literaturze naukowej można znaleźć badania potwierdzające właściwości Berberyny w niszczy komórki nowotworowe jelita, co za tym idzie Bernberyna może być stosowana jako uzupełnienie terapii.
Olej kokosowy – do diety należy włączyć nierafinowany olej kokosowy, stosować 1-2x dziennie po 1 łyżeczce od herbaty, można go dodawać do pokarmów, koktajli lub ciepłych napojów. Olej kokosowy można dodać do zimnych potraw lub używać zamiast masła. Olej kokosowy działa w jelitach przeciwgrzybicznie. Olej można maksymalnie stosować przez 30 dni, później należy zrobić 1-2 miesiące przerwę.
L-Glutamina – od 2 do 8 gramów x2 dziennie. Glutamina jest źródłem energii dla komórek jelita cienkiego, badania kliniczne wykazały, że glutamina wspiera leczenie zespołu nieszczelnego jelita. Podczas długoterminowej suplementacji glutaminą, rekomendowana jest suplementacja witaminami z grupy B (np. B-complex).
Do diety podczas uszczelniania jelit koniecznie włącz naturalny zakwas z buraka – posiada wysoką zawartość antyoksydantów, obniża ciśnienie krawii i jest źródłem korzystnych bakterii probiotycznych.

3. Odbudowa flory bakteryjnej jelit
Dokładny schemat dbania o florę bakteryjną opisaliśmy w artykule TUTAJ.
W tym artykule znajdziesz wszystkie niezbędne informacje jak dbać o florę bakteryjną oraz jak ją odbudować.
Podczas kuracji oczyszczania należy się odrobaczyć, dokładne wskazówki jak to zrobić znajdziesz w artykule TUTAJ.

Podsumowanie
Wszystkie etapy regeneracji jelit można stosować równocześnie: uszczelnianie ścian jelita, odbudowa flory, odrobaczanie.
Eliminacja polipów w jelicie grubym i jelicie cienkim.
Wyżej przedstawiona kuracja pomaga wyeliminować polipy z jelita cienkiego i grubego.
Istnieją publikacje naukowe, które potwierdzają skuteczność powyższej metody, dodatkowo w literaturze w przypadku polipów rekomenduje się dołączenie innych związków naturalnych i przeciwutleniacze, w celu zwiększenia efektu terapeutycznego.

Suplementacji wyglądała następująco
• Ubichinol – 100 mg 3x dziennie
• Resveratrol – 200 mg 1x dziennie
• Kurkuma z piperyną – 1 gram 2x dziennie
• Ekstrakt z zielonej herbaty (Green Tea Extract) – 2 kapsułki po 315 mg 2x dziennie
• Ekstrakt z owocu granatu (pomegranate) – 250 mg 2x dziennie
• L-lysine – od 1 do 2 gramów 1x dziennie
• wit. D3 – 5000 IU 1x dziennie
• wit. K2 – 100 mcg 1x dziennie
• Berberyna – 400 mg 3x dziennie
• Olej kokosowy nierafinowany – 1 łyżeczka 2x dziennie
• L-Glutamina – od 2 do 8 gramów x2 dziennie

Nowotwory jelita
Literatura potwierdza działanie powyższych związków i ekstraktów w wsparciu leczenia nowotworów układu pokarmowego, a szczególności jelit. Powyższą suplementację może być stosowana elementy uzupełniający terapię leczniczą i wsparcie regeneracji organizmu podczas oraz po leczeniu.
Proces leczenia chorób cywilizacyjnych należy rozpocząć od przywrócenia homeostazy w jelitach. Bez względu na jaką chorobę przewlekłą cierpisz (np. chorobę serca, autoagresję, nowotwór, cukrzycę, Parkinsona, alergie, etc.) fundamentem każdego procesu powrotu do zdrowia jest naprawa jelit. Oczywiście każda jednostka choroba ma swoje indywidualne metody, suplementy, schematy, elementy lecznicze, ale podstawowy czynnik skutecznego powrotu do zdrowia jest niezmienny – regeneracja jelit. Nawyki żywieniowe i dbania o jelita jest ważnym elementem prewencyjnym. Jeżeli jesteś zdrów jak ryba, musisz dbać o jelita, jeżeli jesteś sportowcem amatorem również dbaj o jelita. Profesjonalni sportowcy skrupulatnie dbają o stan jelit oraz florę bakteryjną, oprócz określonej diety przyjmują probiotyki.

Konsultacja naukowa: mgr. farmacji Janusz Nawolski.

Bibliografia

X. Liu, Q. Ji, N. Ye, H. Sui, L. Zhou, H. Zhu, Z. Fan, J. Cai, Q. Li, (2015), Berberine Inhibits Invasion and Metastasis of Colorectal Cancer Cells via COX-2/PGE2Mediated JAK2/STAT3 Signaling Pathway, “PLoS One”, 10(5): e0123478

R.R.W.J. van der Hulst, M.F. von Meyenfeldt, N.E.P. Deutz, P.B. Soeters, R.J.M. Brummer, B.K. von Kreel i in., (1993), Glutamine and the preservation of gut integrity, “ARTICLES”, VOLUME 341, ISSUE 8857, P1363-1365

T. Fujita, K. Sakurai, (1995), Efficacy of glutamine-enriched enteral nutrition in an experimental model of mucosal ulcerative colitis, “British Journal of Surgery”, 82(6):749-51

J. R. Rapin, N. Wiernsperger, (2010), Possible Links between Intestinal Permeablity and Food Processing: A Potential Therapeutic Niche for Glutamine, “Clinics (Sao Paulo)”, 65(6): 635–643

Y. D. Jung, M. S. Kim, B. A. Shin, K. O. Chay, B. W. Ahn, W. Liu, C. D. Bucana, G. E. Gallick, L. M. Ellis, (2001), EGCG, a major component of green tea, inhibits tumour growth by inhibiting VEGF induction in human colon carcinoma cells, “British Journal of Cancer”, 84, p. 844–850

K. Fukuda, Y. Hibiya, M. Mutoh, M. Koshiji, S. Akao, H. Fujiwara, (1999), Inhibition by berberine of cyclooxygenase-2 transcriptional activity in human colon cancer cells, “Journal of Ethnopharmacology”, Volume 66, Issue 2, p. 227-233
L. M. Guamán Ortiz, M. Tillhon, M. Parks, I. Dutto, E. Prosperi, M. Savio, A. G. Arcamone, F. Buzzetti, P. Lombardi, A. I. Scovassi, (2014), Multiple Effects of Berberine Derivatives on Colon Cancer Cells, “BioMed Research International”, Article ID 924585, p. 12

A. P. N. Majumdar, S. Banerjee , J. Nautiyal , B. B. Patel , V. Patel , J. Du , Y. Yu , A. A. Elliott , E. Levi, F. H. Sarkar, (2009), Curcumin Synergizes With Resveratrol to Inhibit Colon Cancer, “Nutrition and Cancer”, Volume 61, p. 544-553

X. Cui, Y. Jin, A. B. Hofseth, E. Pena, J. Habiger, A. Chumanevich, D. Poudyal, M. Nagarkatti, P. S. Nagarkatti, U. P. Singh, L. J. Hofseth, (2011), Resveratrol Suppresses Colitis and Colon Cancer Associated with Colitis, “Cancer Prev Res (Phila)”, 3 (4): 549–559

S. K. Jaganathan, M. V. Vellayappan, G. Narasimhan, E. Supriyanto, (2014), Role of Pomegranate and Citrus Fruit Juices in Colon Cancer Prevention, „World Journal of Gastroenterology”, 20(16): 4618–4625

R. M. Winkels, R. C Heine-Bröring, M. van Zutphen, S. van Harten-Gerritsen, D. EG Kok, F. JB van Duijnhoven, E. Kampman, (2014), The COLON study: Colorectal cancer: Longitudinal, Observational study on Nutritional and lifestyle factors that may influence colorectal tumour recurrence, survival and quality of life, „BMC Cancer”, 14:374

https://selfhacked.com/2016/03/09/19-health-benefits-of-berberine-with-references/http://www.raysahelian.com/coloncancer.htmlhttp://www.medicinenet.com/small_intestinal_bacterial_overgrowth_sibo/article.htmhttp://www.gaiam.com/discover/573/article/fix-gut-7-steps-intestinal-health/http://drjockers.com/the-top-10-best-food-sources-of-glutamine/

Przejdź do poprzedniego artykułu Poprzedni artykuł

Metoda uzdrawiania jelit dr J. Melera – oczyszczanie i regeneracja jelit w różnych chorobach

Probiotyki a zdrowie jelit: klucz do harmonii wewnętrznego Mikroświata

Następny artykuł Przejdź do następnego artykułu

Metoda uzdrawiania jelit dr J. Melera – oczyszczanie i regeneracja jelit w różnych chorobach

Metoda leczenia chorób tarczycy: dieta, suplementacja, zioła, protokół jodowy dr D. Brownstein, DHEA i wiele innych...