Szybki test na pH Twojego organizmu
Zakwaszony organizm to przyjazne środowisko dla rozwoju komórek nowotworowych, natomiast środowisko zasadowe utrudnia komórkom nowotworowym powstawanie. Środowisko kwaśne to wynik pH poniżej 7, środowisko zasadowe to pH powyżej 7 (nazywane również środowiskiem alkaicznym), środowisko neutralne pH = 7.
Prawidłowe pH naszego organizmu powinno wynosić od 7,0 do 7,3. Przy obecnym stylu życia i zachodniej diecie trudno jest uzyskać pH neutralne lub lekko alkaiczne, pH przeciętnie wacha się w przedziale 6,0 do 6,9.
Zakwaszone środowisko organizmu utrudnia komórkom wymianę gazową (pobieranie tlenu z krwi), co następnie sprzyja stanom zapalnym a w skrajnych przypadkach nawet transformację komórki ze zdrowej na nowotworową. Komórka zdrowa wytwarza energię wykorzystując m.in. tlen, natomiast komórka nowotworowa przekształca glukozę do mleczanu w procesie fermentacji.
Zawodowym sportowcom bada się pH na bieżąco, ponieważ zakwaszony organizm jest przemęczony, trudniej się regeneruje, ma problemy z zasypianiem oraz jego wydolność i wytrzymałość jest mniejsza. Dlatego sportowcy starają się utrzymać pH organizmu neutralne lub lekko zasadowe. Nie tylko zawodowi sportowcy powinni badań o pH, zwykli ludzie również, ponieważ unikając zakwaszenia organizmu redukujemy prawdopodobieństwo zachorowania na przewlekłe choroby, w tym nowotwory.
Jak badań pH?
Badanie pH wykonuje się zwykłym papierkiem lakmusowym. Bardzo ważny jest sposób, miejsce oraz godzina badania, ponieważ łatwo zafałszować pH, które zmienia się podczas doby. Badanie pH wykonuje się wyłącznie zaraz po przebudzeniu, umieszczając papierek lakmusowy pod język.
W celu zachowania prawidłowego pH warto zwrócić uwagę na to co jemy, aby zachować balans i równowagę pomiędzy produktami „kwaśnymi” a „zasadowymi”, jeżeli spożywamy dużo mięsa to spożywajmy również równie dużo warzyw o wysokim pH, poniżej przedstawione są przykłady produktów dla poszczególnych grup.
Produkty o pH zasadowym
- Wielkość owoców (np. jabłko, cytryna, gruszka, ananas, morele, melon, mango, truskawki, maliny, borówki, jagody, pomarańcze, banany, czereśnie, arbuz).
- Prawie wszystkie warzywa (np. kapusta, jarmuż, cebula, szpinak, szparagi, groszek, pieczarki, rzodkiewka, kiełki, ziemniaki, kalafior, brokuł, cukinia, botwinka, seler, sałata, kalarepa, zielona fasola).
- Woda jonizowana / alkaliczna. Ważne: aby nie wypłukiwać minerałów z organizmu i nie pozbawiać kości wapnia, woda którą pojesz powinna mieć conajmniej 450 mg/l lub więcej ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych.
Produkty o obojętnym pH
Oleje i oliwy, masło, śmietany
Produkty o pH kwaśnym
- Mięso
- Drób
- Słodycze, cukier, lody, itp.
- Ryby
- Nabiał wszelkiego rodzaju
- Sery
- Produkty pszeniczne
- Alkohol
- Kawa
- Napoje gazowane i słodzone
- Orzeszki ziemne
- Nikotyna
- Żywność przetwarzana