Herbata na wzmocnienie odporności: Twoje naturalna tarcza przeciw przeziębieniom
Górska pogoda jest nieprzewidywalna, dlatego w każdą porę roku warto zabrać na szlak termos z ciepłą herbatą, aby się rozgrzać oraz nawodnić. Większość turystów zalewa czarną herbatę, dodaje cukier, cytrynę i gotowe. Najwyższy czas jednak na zmiany. Jeżeli wybieracie się na trekking po górach lub planujecie spędzić kilka nocy w namiocie lub po prostu wychodzicie na dłuższy spacer jesienią, zimą czy wiosną, rekomenduje zabrać sprawdzony napój, który kiedyś polecił mi zaprzyjaźniony farmaceuta, który uwielbia góry.
Przepis na 1 litr:
- 1x saszetka zielonej herbaty
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 3-5 goździków
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu (jeżeli herbatę pijemy w domu, dodajmy miód dopiero jak herbata ostygnie na tyle, aby móc ją normalnie pić)
- 1 łyżeczka kwasu askorbinowego lub askorbinianu sodu (wit. C)
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- szczypta soli Himalajskiej lub soli Kłodawskiej
Działanie poszczególnych składników:
- Zielona herbata – przeciwutleniacz, pobudza, przy okazji usuwa metale ciężkie z organizmu.
- Kurkuma – przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicznie, wspiera procesy regeneracji organizmu.
- Imbir – przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, usprawnia krążenie krwi, działa rozgrzewająco.
- Goździk – działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, poprawia krążenie, wspomaga trawienie.
- Ksylitol – dostarcza kalorie, posiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru.
- Wit. C – pozytywne działanie opisano już wiele razy w Internecie.
- Pieprz – rozgrzewa, zwiększa biodostępność kurkuminoidów 20-30 krotnie.
- Chili – rozgrzewa, działa bakteriobójczo, rozszerza naczynia krwionośne.
- Sól – pomaga zatrzymać wodę w organizmie, uzupełnia elektrolity.
Połączenie ze sobą tylu składników powoduje powstanie efektu synergii, biodostępność rośnie, substancje działają efektywniej, dłużej i mocniej. Pozytywnych efektów picia takiej herbaty jest znaczenie więcej, wymieniłem te, które mnie interesują na szlaku, herbata w górach ma nas rozgrzać, wzmocnić, nawodnić, dodać energii i podnieść immunologie. Taki eliksir polecam również pić podczas przeziębienia lub prewencyjnie w okresie zimowym. Nie będę się rozpisywał o działaniu przeciw nowotworowym kapsaicyny, czy spowalnianiu procesów starzenia przy pomocy kurkuminoidów, bowiem nie tego dotyczy post.
Przepis modyfikujcie wedle uznania i walorów smakowych, więcej cukry, mniej chili, więcej imbiru, trochę cytryny, soku, etc. Na każdą wyprawę polecam serdecznie zabrać ze sobą saszetki powyższych przypraw, ponieważ nic tak nie podnosi morale po ciężkim dniu, jak gorącą, smaczna herbata na dobranoc.
Konsultacja naukowa: mgr farmacji Janusz Nawolski