Dlaczego masz zgagę? Dowiedz się jak w prosty posób jej się pozbyć i trawić prawidłowo pokarm
Jeżeli masz zgagę, to najprawdopodobniej nie trawisz prawidłowo pokarmów, które spożywasz. Niestrawiony pokarm zaczyna gnij, powoduje wzdęcie o intensywnym zapachu oraz poprzez nieszczelne jelita może trafić do krwiobiegu i powodować stany zapalne.
Zakwaszenie żołądka wpływa bezpośrednio na stan naszego samopoczucia i zdrowia. Osoby, które miewają zgagę najprawdopodobniej mają niedokwaszony żołądek i powinny one dokwasić środowisko w żołądku a nie stosować środki eliminujące zgagę, ponieważ tego typu produkty nie rozwiązują problemu a tymczasowo przynoszą ulgę poprzez zobojętnianie soków żołądkowych. Prawidłowe pH żołądka to 1-2,5 pH, niedokwaszony żołądek to pH powyżej 2,6. Niedokwaszony żołądek nie potrafi skutecznie trawić pokarmów, niestrawione jedzenie zalega zbyt długo w żołądku, nasz organizm stale produkuje soki trawienne, aby dokwasić żołądek, zwieracz żołądka bywa niedomknięty i mamy zgagę. Zwieracz żołądka jest niedomknięty z 2 powodów:
- Pokarm zbyt długo zalega w żołądku, bo nie potrafimy go prawidłowo strawić.
- Zwieracz zamyka się w pełni, gdy żołądek ma pH 1-2,5, wyższe pH żołądka powoduje, że zwieracz żołądka „myśli”, że jest przerwa w trawieniu, więc nie ma potrzeby pełnego zamknięcia.
Co się dzieje z niestrawionym pokarmem?
Niedokwaszony żołądek nie jest w stanie rozłożyć białek i przekształcić ich na aminokwasy, niestrawione białka przechodzą do jelita, następnie mogą przenikać przez nieszczelne jelita do organizmu. Niestrawione białka gdy przedostaną się do naszego organizmu odbierane są jako ciało obce, wzmagają stany zapalne i mogą powodować stany autoimmunologiczne. Niestrawione białka mogą również powodować zakwaszenie organizmu i zaburzają gospodarkę wapniowo-magnezową, co powoduje większ zakwaszenie organizmu (niedobory wapniowo magnezowe mogą wystąpić mimo stałej suplementacji).
Zakwaszone środowisko organizmu utrudnia komórkom wymianę gazową (pobieranie tlenu z krwi), co następnie sprzyja stanom zapalnym a w skrajnych przypadkach nawet transformację komórki ze zdrowej na nowotworową. Komórka zdrowa wytwarza energię wykorzystując m.in. tlen, natomiast komórka nowotworowa przekształca glukozę do mleczanu w procesie fermentacji.
Niedokwaszony żołądek nie potrafi także skutecznie trawić bakterii, wirusów czy zmutowanych komórek, które spożywamy wraz z pokarmami, np. mięsem.
Prawidłowe pH żołądka powinno wynosić 1,0-2,5, w takim środowisku zdecydowana większość patogenów może być zneutralizowana (strawiona). Nieliczne bakterie zamieszkują nasz żołądek, bardzo dużo jest ich natomiast w jelitach. Soczysty stek po 1 godzinie przebywania sokach żołądkowych o np. pH 1,5 zamieni się w płynny mieszaninę białek.
Jak zbadać zakwaszenie żołądka?
Wymieszaj 1/2 szklankę wody z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Roztwór należy wypić na czczo, np. po przebudzeniu.
- Prawidłowe zakwaszenie żołądka – odbicie nastąpi do 90 sekund.
- Lekko niedokwaszony żołądek – odbicie nastąpi do 180 sekund.
- Niedokwaszony żołądek – odbicie nie nastąpi wcale.
Jak zakwasić żołądek?
Najprościej i najszybciej można zastosować:
- betainę HCl
- pepsyny
- enzymy trawienne
Nie należy spożywać płynów 30 min przed posiłkiem, ewentualnie dodatkowo do 30 minut po posiłku.
Rozpocząć dzień od dużej szklanki wody (temperatura pokojowa lub lekko ciepła woda) z 1 łyżką stołową octu jabłkowego (najlepiej bio). Stosować 2x dziennie po przebudzeniu i np. 30 min przed obiadem lub kolacją.
W celu wsparcia flory jelit warto włączyć probiotyki, należy mieszać różne szczepy bakterii i nie stosować pojedynczych szczepów przez dłuży okres, im bogatsza flora zdrowych bakterii w jelitach tym lepiej dla naszego zdrowia.
Konsultacja naukowa: mgr. farmacji Janusz Nawolski.
Bibliografia
G. Guilliams, L. E. Drake, (2020), Meal-Time Supplementation with Betaine HCl for Functional Hypochlorhydria: What is the Evidence?, “IMCJ”, 19(1): 32–36.
R. Yago, A. R. Frymoyer, G. S. Smelick, L. A. Frassetto, N. R. Budha, M. J. Dresser, J. A. Ware, L. Z. Benet, (2013), Gastric Reacidification with Betaine HCl in Healthy Volunteers with Rabeprazole-Induced Hypochlorhydria, “Molecular Pharmaceutics”, 10, 11, 4032–4037
R. Day, S. A. Kempson, (2016), Betaine chemistry, roles, and potential use in liver disease, “Biochimica et Biophysica Acta”, General Subjects, Volume 1860, Issue 6, Pages 1098-1106
http://ulecz-sie-sam.blogspot.com/2015/03/betaina-hcl-wszechstronnym-lekiem.html