Tajemnice witaminy D3: klucz do długowieczności i zdrowia
Witamina D3 de facto jest hormonem, który bierze udział w wielu procesach regulacyjnych w organizmie, w tym w:
- Poprawia samopoczucie – jest witaminą szczęścia
- Regulacja rytmu okołodobowego
- Redukuje stany zapalne
- Metabolizmie wapnia i fosforu
- Wzmacnianiu układu odpornościowego
- Kontroli procesów komórkowych
- Regulacji napięcia mięśniowego
- Funkcji serca i krążenia
- Zdrowiu psychicznym
- Zapobieganiu osteoporozie
- Redukcji ryzyka wystąpienia niektórych chorób przewlekłych, np. raka
- Zapobiega infekcjom
Witamina D3 pełni kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych organizmu i jest niezbędna dla zachowania zdrowia.
Witaminę D3 możemy dostarczyć do organizmu tylko na 3 sposoby:
- Suplementacja.
- Słońce – wystarczy 15 min. dziennie przebywać na słońcu około godziny 10:00 – 14:00 należy pamiętać, aby odkryć ciało maksymalnie jak to możliwe.
- Lampy UVB – domowa forma słońca.
- Niektóre produkty spożywcze
W niektórych produktach spożywczych witamina D występuje naturalnie, a w innych jest wzbogacana. Witaminę D można znaleźć w następujących produktach spożywczych:
- Łosoś
- Sardynki
- Śledź,
- Konserwowa tuńczyk
- Tran z wątroby dorsza
- Wątróbka wołowa
- Żółtko jaja
- Krewetki
- Grzyby
- Mleko (wzbogacone)
- Jogurt (wzbogacony)
Organizm nie jest w stanie dostarczyć wystarczającej ilość wit. D3 z pożywienia, ponieważ D3 w pożywieniu jest mało i występuje tylko w niektórych produktach od zwierzęcych, np. jajka, świeże mleko. Nasz organizm potrafi samodzielnie wytwarzać wit. D3 dzięki promieniowaniu ultrafioletowemu typu B (UV-B). Promieniowanie UV-B, ma charakterystyczną krótszą falę, dzięki czemu przenika ona w głąb naszej skóry, fale UV-B docierają wiosną i latem do ziemi na szerokości geograficznej Polski głównie w okolicach południa, godz. 10:00-14:00.
Niski poziom D3 w organizmie jest niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia (w przypadku przebiegu choroby wirusowej cv/1/9). W dużym uproszczeniu witamina D3 to główna amunicja naszego układu odpornościowego, leukocyty są żołnierzami układu odpornościowego, ale wit. D3 jest amunicją. Bez prawidłowego poziomu wit. D3 organizm znacznie trudniej zwalcza choroby, bakterie, wirusy i codziennie powstających komórek nowotworowych.
Wit. D3 + Wit. A – witamina A odpowiada za prawidłowe wchłanianie i metabolizm witaminy D3. Jeżeli suplementujemy D3 bez wit. A, to poziom metabolit 25-OH jest wysoki, natomiast nie jest on przekształcany do metabolitu 1,25-OH, który odpowiada za odporność organizmu, dlatego tak ważne jest łącznie wit. D3 z wit. A.
Wit. K2 – Nadmiar wapnia we krwi może wzmagać tworzenie się blaszek miażdżycowe, odpowiednia suplementacja wit. K2 zminimalizuje ten proces. Poziom blaszek miażdżycowych monitorować można monitorować w sposób pośredni, oznacza we krwi: trójglicerydy, homocysteinę cholesterol i D-dimery. Gdy w naczyniach krwionośnych powstają mikrouszkodzenia organizm próbuje je naprawia, wykorzystując m.in. cholesterolu, który jest doskonałym budulcem i naprawia powstałe uszkodzenia. Problem zaczyna się, gdy blaszka miażdżycowa przykleja się do cholesterolu w ścianach naczyń, zwężając światło naczynia. Tego typu niekorzystna kombinacja może prowadzić do zwężenia światła naczynia, zatoru, zakrzepicy, zwężania naczyń krwionośnych lub zatorowości płucnej.
Osteoporoza – osoby cierpiące na tę chorobę suplementując się wapniem, powinny dołączyć do suplementacji wit. D3, A i K2 oraz co jakiś czas sprawdzać poziom D-dimerów.
Ważne uwagi
- Witaminy D3, A, K2 są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, dlatego należy je przyjmować z tłuszczami, aby skutecznie się wchłonęły.
- Osoby posiadające choroby nerek lub problemy z nerkami muszą monitorować poziom kreatyniny i mocznika podczas suplementacji. W szczególnych przypadkach chorób nerek suplementacja dużymi dawkami D3 jest niewskazana lub prowadzona pod kontrolą lekarza lub farmaceuty.
Poziom wit. D3 (metabolit 25-OH) w organizmie powinien wynosić od 70-100 ng/ml., od określenia poziomu należy wyjść, aby określić dawkę suplementacji. Osoby z bardzo niskim poziomem D3, mogą suplementować np. 10 000 IU dziennie przez okres, dopóki 25-OH nie wzrośnie do prawidłowego poziomu. Gdy uzyskamy prawidłowy możemy zejść do dawki podtrzymującej 5 000 IU i monitorować poziom D3 we krwi. Witaminę D3 należy przyjmować razem z wit. A i K2. Farmakopea V (1990-1999) nawet rekomendowała maksymalne dzienne dawki D3 na poziomie 20.000 IU.
Poziom wit. D3 w organizmie bada się za pomocą metabolitu 25(OH) – badanie robi się z krwi. Poziom ten należy badać 2-3 razu w roku, szczególnie jesienią lub zimą, gdy nasze ciało jest zakryte przed słońcem.
D3 a nowotwory
Poziom wit. D3 (25OH) we krwi przekraczający 80 ng/ml jest w stanie zredukować zachorowania na raka aż o 90%.
U osób z chorobami przewlekłymi oraz nowotworowymi poziom powinien wynosić od 90 ng/ml do 100 ng/ml.
Badania naukowe nad wit. D3 wykonane przez naukowców: Sharon L. McDonnell, Carole Baggerly, Christine B. French, Leo L. Baggerly, Cedric F. Garland, Edward D. Gorham, Joan M. Lappe, Robert P. Heaney. wykazały, że poziom wit. D3 (25OH) we krwi przekraczający 80 ng/ml jest w stanie zredukować zachorowania na raka piersi aż o 90%.
„ Wskaźniki zachorowalności na raka w zależności od stężenia poziomu 25(OH)D z dopasowanymi krzywymi, wspólna kohorta (N = 2304). Czarne kropki przedstawiają wskaźniki zachorowalności na raka na 100 000 osobolat dla określonych grup 25(OH)D (wskaźniki są wyświetlane przy medianie dla każdej grupy: grupy wyjściowej 25(OH)D o wartościach 17, 25, 30, 37, 46 i 63 ng/ml; grupy średniej 25(OH)D o wartościach 17, 25, 31, 38, 47, 58, 69 ng/ml), jak to przedstawiono na rys. 1. Ciemne, czarne linie przedstawiają najlepiej dopasowaną krzywą do równania wykładniczego: Y = A + B(e(-X/C)), gdzie Y = wskaźnik zachorowalności na raka, X = poziom 25(OH)D w surowicy (linie przerywane przedstawiają przedziały ufności wynoszące 95%).”
Pełne wyniki badań (Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations ≥40 ng/ml Are Associated with >65% Lower Cancer Risk: Pooled Analysis of Randomized Trial and Prospective Cohort Study) dostępne w linku:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0152441
Wit. D3 potrafi zapobiec wielu chorobom lub wspomagać ich leczenie, m.in:
- Zaburzenia autoimmunologiczne
• Zaburzenia kostne (inc. Krzywica)
• Depresja
• Cukrzyca
• Choroby serca
• Nadciśnienie
• Grypa i inne choroby wieusowe
• Otyłość
• Osteoporoza
• Nowotwory
• Reumatoidalne zapalenie stawów
Bibliografia
A. Kennel, M. T. Drake, D. L. Hurley, (2010), Vitamin D Deficiency in Adults: When to Test and How to Treat, “Mayo Clinic proceedings”, 85(8): 752–758
J. Khan, C. J. Fabian, (2010), How I Treat Vitamin D Deficiency, “Journal of Oncology Practice”, no. 2,97-101.
L. McDonnell, C. Baggerly, C. B. French, L. L. Baggerly, C. F. Garland, E. D. Gorham, J. M. Lappe, R. P. Heaney, (2018), Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations ≥40 ng/ml Are Associated with >65% Lower Cancer Risk: Pooled Analysis of Randomized Trial and Prospective Cohort Study, “PLOS ONE”, 3(7): e020107
Christakos, P. Dhawan, A. Porta, L. J. Mady, T. Seth, (2011), Vitamin D and Intestinal Calcium Absorption, “Molecular and cellular endocrinology”, 347(1-2): 25–29
Inui, D. Kuchiike, K. Kubo, M. Mette, Y. Uto, H. Hori, N. Sakamoto, (2013), Clinical experience of integrative cancer immunotherapy with GcMAF, “Anticancer research”, 33(7):2917-9
Yamamoto, H Suyama, N Yamamoto, (2008), Immunotherapy for Prostate Cancer with Gc Protein-Derived Macrophage-Activating Factor, GcMAF, “Translational oncology”, 1(2):65-72
Malaguarnera, (2020), Vitamin D3 as Potential Treatment Adjuncts for COVID-19, “Nutrients”, 12(11), 3512
U. Afshan, B. Nissar, N. A. Chowdri, B A. Ganai, (2021), Relevance of vitamin D3in COVID-19 infection, “Gene Reports”, Volume 24, 101270
R. Lou, S. Qiao, R. Talonpoika, H. Syvälä, P. Tuohimaa, (2004), The role of Vitamin D3metabolism in prostate cancer, The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Volume 92, Issue 4, p. 317-325
Danilenko, G. P. Studzinski, (2004), The role of Vitamin D3metabolism in prostate cancer, “The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology”, Volume 92, Issue 4, P. 317-325
http://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#Fixingdeficiency8