13 faktów o witaminie K2: obniża o 63% ryzyko zachorowania na raka

26 września 2022
13 faktów o witaminie K2: obniża o 63% ryzyko zachorowania na raka

13 korzyści płynących z suplementacji witaminy K2

  1. Zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę (K2 zaleca się dla osób z cukrzycą).
  2. Wzmocnienie kości.
  3. Wzmocnienie zębów.
  4. Wit. K2 łączy nadmiar wapnia w krwiobiegu i przekierowuje go do kości i zębów.
  5. K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia (np. zawału, udaru lub zatoru).
  6. K2 zmniejsza ryzyko wystąpienia zwapnienia zastawek serca.
  7. Korzystnie działa w profilaktyce osteoporozy.
  8. Wspomaga proces leczenie osteoporozy.
  9. Redukuje utratę wapnia z kości podczas ciąży.
  10. Zmniejsza ryzyko wystąpienie nowotworu wątroby.
  11. Wspomaga proces leczenie nowotworu wątroby i prostaty.
  12. Obniża o 63% ryzyko zachorowania na raka prostaty.
  13. Wspomaga rozwój dziecka w okresie prenatalnym.

Lista pozytywnych efektów witaminy K2 na stale się powiększa, ponieważ na bieżąco publikuje się na nowe wyniki badań.

Ważne informacje

  • Witaminy K1 i K2, to dwie różne witaminy, wit. K1 odpowiada za krzepliwość krwi a wit. K2 odpowiada m.in. za regulację wapnia w organizmie i delikatnie rozrzedza krew.
  • Formy witaminy K2: mk-7 i mk-4 różnią się jedynie czasem połowicznego rozpadu. Forma mk-4 ma krótki okres połowicznego rozpadu, wiec należałoby ja suplementować często, 3-4 razy w ciągu dnia. K2 mk-7 ma posiada dłuższy półokres rozpadu, wiec wystarczy suplementować ją 1 raz dziennie.
  • Witamina K2 rozpuszcza się w tłuszczach, co oznacza, że jest ona wchłaniana i przechowywana w organizmie razem z tłuszczami.
  • Wit. K2 należy łączyć z wit. D3 i wit. A. 
  • Witamina K2 nie wykazuje toksyczności, dlatego bardzo trudno ją przedawkować.

W jakich pokarmach znajdziemy witaminę K2:

  • Natto (sfermentowane ziarna soi): około 1103,4 mikrogram na 100 gram produktu.
  • Wątróbka z gęsi: około 370 mikrogram na 100 gram produktu.
  • Fermentowane produkty mleczne (np. sery twarde): około 76 mcg na 100 gram produktu.
  • Żółtko jaja: około 32 mcg / 100 gram produktu.
  • Udko gęsie: około 31 mcg / 100 gram produktu.
  • Łosoś: około 0,5 mcg / 100 gram produktu.
  • Mleko kozie: około 0,5 mcg / 100 gram produktu.

Produkty przetwarzane lub produkowane w sposób przemysłowy posiadają znacznie niższą zawartość wit. K2.

Jak suplementować wit. K2

  • Najlepiej suplementować się naturalnie, wchłaniając witaminę K2 ze zdrowej żywności. Dzienne zdrowego zapotrzebowanie organizmu na K2 wynosi około 200 mikrogramów, jest to wartość wit. K2 przyswajanej z pokarmów oraz suplementów. W Ameryce północnej ze względu na dietę wysoce przetworzoną, szacuje się, że ponad połowa populacji może mieć niedobór wit. K2.
  • Rekomenduje się suplementację 100 mcg. witaminy K2 mk-7 dziennie.
  • Jeżeli suplementujemy duże dawki wit. D3 (np. 10 000 IU) zaleca się suplementację K2 mk-7 na poziomie 200 mcg od 2 do 3 razy na dobę.
  • Zwiększone dawki wit. K2, zaleca się również w podejrzeniu osteoporozy lub podczas leczenia osteoporozy.

Jaką witaminę K2 wybrać?

Większość suplementów z witaminą K2 posiada formę produkowaną za pomocą reakcji chemicznych, syntetyczna forma witaminy K2 działa słabiej niż naturalny odpowiednik. Na przykład amerykańska firma NattoPharma produkuje wit. K2 mk-7 z Natto (sfermentowanych ziaren soi) i udostępnia odpłatnie swoją witaminę oraz opatentowaną technologię innym producentom. Producenci oferujący ich witaminę, będą posiadać na opakowaniu logo certyfikatu MenaQ7.

Bibliografia

C. M. Gast, N. M. de Roos, I. Sluijs, M. L. Bots, J. W. J. Beulens, J. M. Geleijnse, J. C. Witteman, D. E. Grobbee, P. H. M. Peeters, Y. T. van der Schouw, (2009), A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease, “Nutrition, metabolism & cardiovascular diseases”, 19(7):504-10

H. J. Knapen, N. E. Drummen, E. Smit, C. Vermeer, E. Theuwissen, (2013), Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women, “Osteoporosis International”, 24, p. 2499–2507

Cockayne, J. Adamson, S. Lanham-New, M. J. Shearer, S. Gilbody, D. J. Torgerson, (2006), Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, “Archives of internal medicine”, 166(12):1256-61

Y Ishida, (2008), Vitamin K2, „Clinical calcium”18(10):1476-82.

Koshihara, K. Hoshi, (1997), Vitamin K2 enhances osteocalcin accumulation in the extracellular matrix of human osteoblasts in vitro, “J Bone Miner Res”, 12(3):431-8

Thaweboon, B. Thaweboon, S. Choonharuangdej, P. Chunhabundit, P. Suppakpatana, (2005), Induction of type I collagen and osteocalcin in human dental pulp cells by retinoic acid, “The Southeast Asian journal of tropical medicine and public health” 36(4):1066-9.

T-J Huang, K. Shagramanova, S. W. Chan, (2006), Formation of odontoblast-like cells from cultured human dental pulp cells on dentin in vitro, “Journal of endodontics” 32(11):1066-73

Oliva, F. D. Ragione, M. Fratta, G. Marrone, R. Palumbo, V. Zappia, (1993), Effect of retinoic acid on osteocalcin gene expression in human osteoblasts, “Biochemical and biophysical research communications”, 191(3):908-14

Mizuta, I. Ozaki, Y. Eguchi, T. Yasutake, S. Kawazoe, K. Fujimoto, K. Yamamoto, (2006), The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study, “Cancer”, 106(4):867-72

Nimptsch, S. Rohrmann, J. Linseisen, (2008), Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg), “The American journal of clinical nutrition”, 87(4):985-92

J M Conly, K Stein, (1992), The production of menaquinones (vitamin K2) by intestinal bacteria and their role in maintaining coagulation homeostasis, “Progress in food & nutrition science”, 16(4):307-43

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13590849961717

Przejdź do poprzedniego artykułu Poprzedni artykuł

13 faktów o witaminie K2: obniża o 63% ryzyko zachorowania na raka

Tajemnice witaminy D3: klucz do długowieczności i zdrowia

Następny artykuł Przejdź do następnego artykułu

13 faktów o witaminie K2: obniża o 63% ryzyko zachorowania na raka

Propolis - naturalny antybiotyk, zrób go sam/a! Łatwy i szybki przepis