Propolis – naturalny antybiotyk, zrób go sam/a! Łatwy i szybki przepis

9 października 2022
Propolis – naturalny antybiotyk, zrób go sam/a! Łatwy i szybki przepis

Przedstawimy przepis na domowy propolis – naturalny i skuteczny antybiotyk. Propolis warto przygotować samodzielnie, ponieważ produkty oferowane na rynku mogą być, np. za bardzo rozwadnione, źle przechowywane lub nieprawidłowo zrobione, co przekłada się na niską skuteczność kupowanych produktów.

Składniki

  • 75-100 gram kitu pszczelego,
  • 0,5 litra spirytusu,
  • ciemnej szklanej butelki nieprzepuszczającej światła.

Przygotowanie

  1. Ugnieść kit pszczeli, tak aby łatwo było go trzeć na tarce po zamrożeniu.
  2. Zamrażamy kit pszczeli.
  3. Zamrożony kit pszczeli ścieramy na tarce (na małych oczkach).
  4. Uzyskany proszek/pył wsypujemy do ciemnej butelki.
  5. Butelkę zalewamy 0,5 litra spirytusu.
  6. Propolis odstawiamy na 10 dni do ciemnego miejsca (chronić przed światłem słonecznym).
  7. Raz dziennie przez okres 10 dni należy raz dziennie mocno wstrząsnąć roztworem.
  8. Po 10 dniach propolis jest gotowy.

Dawkowanie

1 ml propolisu zmieszać z 50 ml. wody. Propolis należy wstrzyknąć pod wodę strzykawką, wtedy równomiernie nam się rozprowadzi. Stosować 3 razy dziennie.

Po 10 dniach, dawkę należy zmniejszyć stosowanie do 1 ml raz dziennie.

Po maksymalnym okrasie stosowania wynosi 30 dniach, należy zrobić przerwę minimum 3 tygodnie lub odstawić po ustąpieniu objawów choroby, przeziębienia.

UWAGI

  • Nie należy rozcieńczać spirytusu. Związki aktywne ekstrahowane są dopiero powyżej 95% alkoholu (rozpuszczalnika).
  • W butelce na dnie wytrąci się osad, osad nas nie interesuje. Aktywnym układem jest roztwór spirytusu, który „wyciągnął” i połączył się z substancjami czynnymi zawartymi w kicie pszczelim.
  • Propolis ściągamy za pomocą rurki i strzykawki, tak aby nie zaciągnąć osadu z dna.
  • Propolis przechowujemy cały czas w ciemnym pomieszczeniu/szafce, aby nie stracił swoich właściwości.
  • Dawkowanie przy chorobach autoimmunologicznych: raz dziennie 1 ml zmieszać z 50 ml. wody (wstrzyknąć propolis na dnie kieliszka). Kuracja trwa 30 dni, po tym okresie należy zrobić 3 tygodnie przerwy i kuracje można powtórzyć.
  • Propolis może uczulać, dlatego przed spożyciem należy sprawdzić na skórze (wsmarować propolis) czy nie wystąpią objawy alergiczne.  Pierwsza dawka doustna jest minimalna, aby sprawdzić drugi raz (potwierdzić), czy nie jesteśmy na propolis uczuleni.
  • Nie należy spożywania osadu, wosk zawarty w kicie pszczelim może „zatykać” ściany jelita, co skutkuje utrudnionym wchłanianiem substancji odżywczych.
  • Mówić o małych oczkach na tarce mam na myśli takie:

Tarka-z-zamykanym-pojemnikiem-dukapolska.com-30

Powodzenia!


Bibliografia

Castaldo, F Capasso, (2002), Propolis, an old remedy used in modern medicine, “Fitoterapia”, Volume 73, p. S1-S6

Bankova, (2004), Recent trends and important developments in propolis research, “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, Volume 2, Article ID 108379

L. Ghisalberti, (2015), Propolis: A Review, “Bee World”, Volume 6, p. 59-84

K. Kuropatnicki, E. Szliszka, W. Krol, (2013), Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times, “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, Volume 2013, Article ID 964149,

K. Park, M. Ikegaki, (1998), Preparation of Water and Ethanolic Extracts of Propolis and Evaluation of the Preparations, ”Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry”, 62 (11), p. 2230-2232

Przejdź do poprzedniego artykułu Poprzedni artykuł

Propolis – naturalny antybiotyk, zrób go sam/a! Łatwy i szybki przepis

13 faktów o witaminie K2: obniża o 63% ryzyko zachorowania na raka

Następny artykuł Przejdź do następnego artykułu

Propolis – naturalny antybiotyk, zrób go sam/a! Łatwy i szybki przepis

Probiotyki a zdrowie jelit: klucz do harmonii wewnętrznego Mikroświata